Nyhetsbrev 1/2018

Hej alla!
Stort tack till alla er som tänkte på Ssenyange inför julen! Ni var många!
Allt från företag som skänkte pengar istället för att skicka julkort till era kunder till privatpersoner som köpte gåvobrev och almanackor.

Ni som stöttar elever i Secondary School/lärlingsutbildning och på universitet har alla fått fakturor på 2018 års skolavgift. Skolavgifterna i Secondary school och lärlingsutbildning har höjts med  25 kr per månad 2018 jämfört med 2017.
Ni som betalar skolavgiften månadsvis, notera att det blir nytt OCR-nummer för 2018, det numret finner du på din nya faktura. Om du inte fått din faktura, kolla först bland skräpposten så att den inte landat där. Mejla annars matilda@ssenyange.org

ÅRETS SSENYANGERESASsenyange
I november åkte vi till Uganda för en 6 veckor lång resa och anlände oanmält till Ssenyange den 12 november.
November är den månad då eleverna i P7 samt i Secondary school skriver sina examensprov, även de lägre klasser på Ssenyange hade nationella prov under månaden.

Vi träffade majoriteten av alla elever (drygt 200) som läser vidare i Secondary school, lärlingsutbildning och på universitet. De fick sin årliga fickpeng och vi fick brev de skrivit till sina sponsorer. Dessa brev sändes ut just innan jul då vi kommit hem till Sverige igen.

Det går Ssenyangeelever på tre Secondary schools,  två lärlingsskolor, två lärarutbildningar, en prästutbildning, två sjuksköterskeutbildningar samt 5 universitet runt om i Uganda.
En del av skolorna är i Ssenyanges närområde men vissa ligger långt iväg och vi lyckades besöka nästan alla.
På de skolor där Ssenyange har flest elever; Mbuye Farm School, Notre Dame High School, Archbishop Kiwanuka Senior Secondary school samt St Agnes Biikira Vocational School jobbade vi fram ett nytt sätt att arbeta på från i år. Vi kommer att ha tätare direktkontakt med respektive skola och betygen kommer att hanteras på ett nytt sätt. Skolorna kommer att skicka kopior på elevernas betyg direkt till oss så att ni som stöttar dessa elever får ta del av dem snabbare. Tidigare fick eleverna originalet med sig hem och en del missade att ge kopia vidare viket resulterade i att ni sponsorer inte fick se betygen.Ssenyange

En av resans höjdpunkter var då vi besökte Jane som läst på Ssenyange och som nu, genom sina sponsorer, läser på universitet i Entebbe.
Vi hade fått en jättefin promenadskoter från en familj i Laholm som vi hade med oss åt Jane som är rörelsehindrad. Vi visste inte om det skulle bli strul att få med den på flyget så vi hade inte vågat berätta om skotern för Jane i förväg så det blev en väldig överraskning för henne!
Vilken frihetskänsla att själv ratta runt när man är van att alltid ha någon bakom ryggen som kör ens rullstol.

SKOR OCH KLÄDER
SsenyangeVi har haft problem med att skor som köpts in eller delats ut tidigare år inte stannat länge på skolan.
Eleverna har gått hem i skorna då de går på lov och sen tycker ofta deras släktingar att de är för fina att slita på. Skorna får sedan stanna hemma i byn för att endast användas ”till fint” vid högtider osv.
Med resultatet att eleverna inte har några skor i skolan nästa termin…

Därför testar vi inför kommande läsår ett nytt koncept, nämligen att skorna ska lämnas kvar på skolan under loven. De nya skor vi hade med oss i november numrerades upp och lämnades alltså in i förrådet då eleverna gick på lov.
Vi saknar fortfarande skor till en hel del elever inför terminsstarten i februari, vill du bidraga med ett par skor, swisha 40 kr till 123 312 39 99 (skriv ”skor” som meddelande).

RENOVERINGAR OCH OMBYGGNADER
Skolans toaletter var i stort behov av renovering och då läsåret slutade i december påbörjades genast renoveringen av dessa.Ssenyange
Toaletterna består, nu som då, av traditionella ”hål i golvet” och det var mörkt i huset. Detta gjorde att en del yngre elever var rädda för att gå in och det blev då lite si och så med prickandet, med lukt som följd…
Vi föreslog att öppna upp taket för att få ventilation och att sätta genomskinlig takplast högst upp för att släppa in ljus.
Så väl personal som vi tycker att det blev lyckat och vi hoppas att det ska fungera även då skolan är full av elever efter lovet.
Vi köpte även med oss två urinoarer från huvudstaden vi ska göra ett försök med utomhus. Om det slår väl ut när läsåret drar igång kan vi köpa fler under året.

Då vi kom ner i november hade stora matsalen gjorts om till en gudstjänstlokal. Enligt rektorn har lokalen spelat ut sin roll som matsal då eleverna numer, efter renoveringen av de gamla byggnaderna då verandor byggdes, sitter under verandorna och äter.
Den gamla matsalen används nu till gudstjänster samt till andra större samlingar. Lokalen används också till rådgivning som erbjuds eleverna med jämna mellanrum. Dessa tillfällen är till för guidning och stöttning av särskilt de föräldralösa eleverna på skolan. De leds i vissa fall av rektorn och annan personal från skolan men i vissa fall av extern personal utbildad inom rådgivning.

Den runda banda (“hyddan”) som använts till allt från kontor, lärarrum, förråd och klassrum för nursery och baby class genom åren är nu ett mötesrum för tex lärarmöten. Men det är även en samlingslokal för de muslimska elever som finns på skolan så att imamen kan samla eleverna där då han kommer en gång per vecka.

MICROLÅNSsenyange
Fd Ssenyangeelever kan ansöka om microlån inom ramen för projektet. Ssenyanges svenska styrelse beslutar om den räntefria lånen och maxsumman som beviljas är 4 000:-.
Under vinterns resa besökte vi Sarah, en fd Ssenyange-elev som fick en svensk sponsor efter klass P7 för att läsa i Secondary School och sedan till sjuksköterska.
Efter att ha jobbat i ett par år ansökte Sarah, i början av 2017, om ett microlån för att kunna starta ett eget litet apotek.
Med hjälp av 2000:- i microlån kunde hon hyra lokal och köpa in ett litet lager.
Linus och Sarah gick igenom räkenskaperna tillsammans och efter snart ett år kämpar Sarah på med sitt företagande och gör små framsteg varje månad.

Under 2018 har styrelsen ett antal låneansökningar att ta ställning till då en hel del nya elever ansökt. Det rör sig om allt från nyblivna bilmekaniker som vill låna pengar till körkort till elever som vill låna pengar till specialistutbildningar eller starta företag.

FILMVISNINGAR OCH MÖTEN mm

* 6 december anordnade Parkskolan i Laholm sin årliga julbasar. Även denna gång gick hälften av överskottet till Ssenyange!

* Den 9 januari förläste vi om Ssenyange för Rebeckalogen nr 78 Natalia i Ängelholm.

* Imorgon, den 11 januari kommer vi att besöka Inner Wheel i Båstad för att uppdatera dem om vad som händer på skolan.

* Den 12 januari föreläser vi för Halmstad Norre Port Rotary.

* Den 21 januari har den svenska Ssenyangestyrelsen sitt första möte för året.

VOLONTÄRER
Vi har i tidigare nyhetsbrev skrivit om Charlotte och Beatrice, studenter från Högskolan i Halmstad (Akademin för hälsa och välfärd), som bodde på Ssenyange under ett par månader våren 2017. De följde skolans vardag och och deras studier under dessa månader resulterade i en kandidatuppsats som ni här kan ta del av.

Våren kommer att vara ganska fulltecknad när det gäller volontärer.  4 personer är inbokade och kommer att bo på skolan 3-4 veckor vardera, den första anländer i slutet av februari och den sista av vårens volontärer reser ner i april. Vi är jätteglada åt dessa personer som spenderar tid på skolan och både vi och skolan välkomnar fler volontärer! Ansöker kan du göra här!

Ssenyange

2017 är summerat och vi kan bara tacksamt konstatera att ni är ett gäng trogna och generösa människor som samarbetar med Ssenyange!

Förra året sändes drygt 1,8 miljoner till Ssenyange.
1 miljon av dessa gick till våra elever i vidareutbildning (Secondary school, lärlingsutbildning och universitet) och resterande användes till skolans drift (mat, lärarlöner, kläder, mediciner, skolmateriel osv).

I Arkivet kan du läsa årsammanställning av vad som hänt kring Ssenyange och finna sammanställning av kvitton på allt som köps in till skolan.

Stort, varmt tack för 2017 och med en förhoppning om att ni följer med oss även under det nya året!
Hälsar Ssenyanges svenska styrelse genom Matilda

Vi avslutar årets första nyhetsbrev med en hälsning till er alla från rektor Mutesasira.

A MESSAGE OF APPRECIATION TO ALL THE SPONSORS OF SSENYANGE EDUCATION PROJECT 2017.
Dear Comrades,
On behalf of the children, staff, guardians, Foundation Body and on my own behalf as Director of Ssenyange Education Project, I wish to extend to all of you our sincere gratitude and appreciation for the great support you have rendered to the Project throughout this year 2017.
You have certainly assisted a good number of needy and helpless Ugandan Children totalling to over 500 children in Primary at Ssenyange Education Centre and over 200 children in Secondary, Vocational Institutions, as well as Universities, Nurses Colleges,Teacher Training colleges.
Your good will and sacrifice have turned these children into useful Ugandan citizens who can now sustain themselves and live a good life as human beings.This has been a positive and fruitful step towards Uganda’s development. It is because of your willingness and great devotion that these children live and talk so proudly.
To all of you we send a very big THANK YOU.
We also wish to send special thanks to Matilda and Linus for their great zeal towards this project, and their periodical visits they render to the project and for the great concern they have for this project
We extend similar thanks to the volunteers who have visited the project this year and we call upon many other people from Sweden to do the same. Our doors are open to all those who wish to visit the project.
If we have had some weaknesses here and there, please kindly bear with us this could have been beyond our control. Let us try to have a more reconciliatory path in the coming new year. 
We wish all of you a Merry Christmas Season and Happy New Year 2018.

Best regards to all of you,
Mutesasira,
Director.

 

 

Comments are closed.