Nyhetsbrev 2/2016

Hej Ssenyangevänner!

Nu börjar vår resa till Uganda och Ssenyange att närma sig och det planeras och packas såklart för fullt, bland annat har ju många av er skänkt pengar till filtar vi ska ha med ner, se mer om detta nedan.

En nyhet för projektet är att vi tillsatt en ny styrelse för föreningen.
Som många av er vet drivs den svenska delen av Ssenyange Education Project som en ideell förening. Vi (Matilda och Linus) har till största delen stått för alla beslut som tagits genom åren, stora som små. För det mesta har det varit enkla och självklara beslut men ibland har det varit svåra frågor och tuffa prioriteringar och ibland har vi känt oss lite ensamma i dessa beslut.
Vi har mer och mer känt att vi vill ha några personer att bolla beslut och idéer med och tanken på att tillsätta en lite större styrelse kom upp i höstas.
Vi hade en önskan om vissa personer till styrelsen och till vår stora glädje svarade alla våra förstahandsval ja.
1 mars tillsattes styrelsen formellt och den gemensamma nämnaren för alla som ingår i den är ett stort och långt engagemang för Ssenyange. Alla har också vid ett eller flera tillfällen besökt Ssenyange och dessutom stöttar alla varsin elev i vidareutbildning.

Lars-Göran Persson, Laholm:Ssenyange
Besökte, tillsammans med familjen, Ssenyange 2011.
VD på Laholms Sparbank som på olika sätt engagerat sig i Ssenyange under många år.

Ulrika Persson, Oslo/Mellbystrand:
Var volontär på Ssenyange 2012 och gjorde ett återbesök 2013.
Ekonomutbildad och har fungerat som Ssenyanges internrevisor fram till nu.

Björn Brorsson, Laholm:
Besökte Ssenyange 2013. Är medlem i Laholm-Hök Rotary som engagerar sig i Ssenyange bl a genom framställandet av Ssenyangelamanackan där Björn är en drivande kraft.

Lisa Ernstson, Halmstad:
Var volontär på Ssenyange 2014 och besökte även skolan 2015.
Bevakar hälso- och sjukvårdsområdet genom sina erfarenheter som barnsjuksköterska.

Utöver dessa ingår även vi (Matilda och Linus Nilsson, Våxtorp) i styrelsen och som auktoriserad revisor för 2016 fungerar Jonny Petersson, Laholm.

Alla i styrelsen, så även revisorn, ställer upp ideellt.

Då det gäller det dagliga arbetet och administrationen kring projektet kommer allt att fungera som tidigare. Skillnaden är att större beslut först behandlas i styrelsen och svåra frågor bollas där innan beslut tas.
Vi är glada åt att ha dessa kompetenta och engagerade Ssenyangevänner att dryfta olika frågor med.

Det känns tryggt, demokratiskt och bra tycker vi!

NYTT FRÅN SSENYANGE
De fem elever som tog sjuksköterskeexamen i höstas fick tillbaka sina examensprov i slutet av januari och alla lyckades väl och har fått sina certifikat! Grattis till Harriet, Racheal, Racheal, Sudaisi och Mary som nu är färdiga sjuksköterskor på väg ut (eller faktiskt redan mitt i) arbetslivet!
Vi har nyligen haft kontakt med ett par av eleverna som fått jobb och de är väldigt glada! Det är vi med!

Årets gladaste nyhet från Ssenyange så här långt är dock helt klart att ALLA elever i P7 som klarade sina examensprov i höstas har fått sponsorer och kommer att läsa vidare i Secondary school! Det nya läsåret startade 22 februari och nu är alla skolor igång efter lov och presidentval.
Tack alla fina sponsorer som gör vidareutbildningarna möjliga! Ni är guld värda!

Nu har Ssenyange skaffat swish! Ssenyange
Numret är 123 312 39 99 om ni skulle känna för att spontanswisha en slant! Swishnumret är kopplat till kontot för den dagliga driften.
Är tanken att er slant ska använts till något särskilt, sänd ett mejl till matilda@ssenyange.org och meddela detta.

Ssenyange

2015 års betyg för de som läser i Secondary school och lärlingsutbildning kom ut i slutet av januari och alla som stöttar berörda elever har fått ett mejl med en länk för att komma åt betygen.
Dock finns inga betyg med för de tre elever som läser på universitet, där är de så moderna att de bara får sina betyg digitalt fram till examen. Vi har dock fått låna elevernas inloggningar och har kollat deras betyg den vägen. En del elever i lärlingsutbildning får inga årskursbetyg utan endast certifikat vid avslutad utbildning så dessa saknas också i listan vi sedan sände ut.

Vi vill tacka alla fina Ssenyangevänner, företag som privatpersoner, som skänkt pengar till filtar! Alla är i hamn och nu återstår bara att få ner dem alla till Ssenyange, det kommer att bli ett stort lyft för sovsalarna! Som ni förstår kommer vi att ha mer än fullt i packningen i år och har därför bestämt att vi inte kommer att ta med presenter osv till enskilda elever. Vi kan fortfarande dock ta med vanliga brev (ej vadderade), sänd isåfall dessa till oss före 10 mars.
Självklart kan du sända paket och brev direkt till Ssenyange. Adress både till oss och till Ssenyange finner du på hemsidan. https://ssenyange.org/wp/kontakt/
Vi vill förtydliga hur vi tänker kring att släpa på saker till Uganda. I vanliga fall tycker vi att det är bäst att köpa in saker på plats och gynna den lokala marknaden i Uganda. Därför köper vi i princip inte med nya saker ner om det finns att få tag i på plats utan tar bara med begagnade grejor eller saker vi fått. Då det gäller filtar har varken vi eller skolan lyckats hitta lätta, varma filtar som är enkla att tvätta och få torra, typ fleece, i Uganda. Därför blir det till att kånka dem från Sverige.

AKTIVITETER
Ssenyange14 januari hade vi filmvisning för alltid lika glada Inner Wheel i Båstad, se bild.
28 januari berättade vi om Ssenyange för Veinge-Tjärby kyrkokör, körmedlemmarna bestämde sig på stående fot för att privat gå ihop och börja stötta en elev i Secondary school och en elev i Primary school.
31 januari sålde Kungsbygget ut sina uthyrningsskidor och alla pengar gick oavkortat till Ssenyange,  54 200 kr kom in och de kommer att gå in på dagliga driftskontot och kommer att användas där det behövs bäst framöver. Tack alla som shoppade loss och STORT tack till er som tog av er söndag och hjälpte oss att ställa i ordning och sälja!
26 februari  hade vi två filmvisningar, en för Halmstad-Norre Port Rotary och en för Försäkringskassans Veteranklubb i Halmstad.
28 februari var vi hos Missionshuset i Laholm och berättade om Ssenyange och 3 mars i Knäred församlingshem.
Nästa filmvisning som är öppen för allmänheten är den 6 april kl 19 i Veinge församlingshem.

Utöver ovanstående filmvisningar har Björn Brorsson och Jan Nygren från Laholm-Hök Rotary haft filmvisningar och kalenderförsäljningar för ett antal Rotaryklubbar under årets första månader.

 

Ni som vill följa vad vi hittar på under årets Ssenyangeresa kan göra det via Ssenyanges Facebooksida.
Där kommer vi att lägga upp ett mobilnummer ni kan nå oss på under resan om det uppkommer behov. Vi läser mejl så ofta vi kan så även den vägen kan ni nå oss.

En fin påsk önskar vi er!
Matilda o Linus

Comments are closed.