Nyhetsbrev 3/2019

Hej! 
Ssenyange har just påbörjat den tredje och sista terminen för i år. 
Termin 3 slutar i november.

NYTT PÅ SSENYANGE SEDAN SENAST
Två stora saker har hänt på Ssenyange under våren och sommaren. I slutet av maj blev Ssenyange med skolbuss!
Det är Geal från Lessebo-Hovmantorp Rotary som genom olika lyckade insamlingar fått ihop pengar till inköp av denna fina buss!
Service framöver kommer också att bekostas av Gaels bussprojekt, se mer nedan.

Den andra stora saken som hänt är att skolans kök har fått en efterlängtad och behövlig totalrenovering.
Man eldar med ved (wood saving stoves) i skolköket och det lagas nästan 1 500 portioner per dag. Med många års slitage var köket i stort behov av renovering. 
Skorstenarna på baksidan av byggnaden som borde lett ut röken ur köket hade frätts upp och det var sotigt och rökigt invändigt.
Företaget PSK Syd beslutade sig för att bekosta en totalrenovering av hela köket och från Sven Hööks Stiftelse beviljades Ssenyange pengar för ett takbyte.

Gael överlämnar personligen bussen till Ssenyanges elever. Rektor Mutesasira till höger och Mrs Gertrude till vänster om Gael.
Köket innan den stora renoveringen.
Efter renoveringen.  Arbetsmiljön för kökspersonalen har förbättrats avsevärt!


AKTIVITTER FÖR SSENYANGE
* Den 22 maj berättade vi om Ssenyange för Lions Club Söndrum-Tylösand.
* Den 14 juni fick Födelsedagsligan i Tylösand se film och samma dag berättade vi om Ssenyange för PSK Syd från Helsingborg.
* Den 19 juni berättade Matilda om Ssenyange på en privat fest på Vallåsens värdshus i Våxtorp. Jubilarerna hade önskat pengar till Ssenyange som present och detta gör att det blir en läskfest på Ssenyange även i år!
* 3 juli visade vi film för representanter för ett antal hembygdsföreningar i södra Halland hos Våxtorps hembygdsförening.
* Den 20 augusti hade Ssenyanges svenska styrelse möte.
* 24 september visade vi film för Laholms Sparbanks styrelse.

Söndagen den 20 oktober visar vi film i Våxtorps Godtemplargård, för tid och mer info, se Ssenyanges Facebook (tiden är i nuläget inte helt fastställt).

Nästa styrelsemöte för Ssenyange Education Project är 6 januari 2020.

Den 6 oktober anordnar Lessebo-Hovmantorp Rotary en modevisning i Kosta Folkets hus dit alla är välkomna! Intäkterna kommer att gå till service och försäkring av Ssenyanges skolbuss.

SSENYANGES SKOLKÖR
Den 8 juni var Ssenyanges mycket aktiva skolkör inbjuden till huvudstaden, Kampala. De deltog i ett barnarrangemang med traditionell musik och fick sjunga i Buganda Royal Studio i Kampala.

Ssenyange har en stor och väldigt aktiv skolkör med 85 medlemmar, både killar och tjejer och i olika åldrar. 
Kören uppträder ibland, även om det var extraordinärt att få åka till huvudstaden, och har en dröm om att kunna klä sig i riktiga körkåpor vid dessa tillfällen (idag används skolans sportkläder, alternativt skoluniformen). Efter ett upprop på Facebook i slutet av augusti som många Ssenyangevänner hörsammade finns nu pengar till att sy upp körkläder.
Stort tack till alla som bidrog! Körkläderna är nu på gång!

Inför framträdandet i radio.

PÅ SSENYANGE
* I maj kom Ministry of Education från Kampala till Ssenyange för att samla in data om skolan, såsom antal elever, behöriga lärde osv.
* Under juni insjuknade en del elever i malaria. Alla piggnade dock på sig snabbt och endast en elev behövde vård på sjukhus.
* I juni vaccinerades skolans elever mot kolera.
* I juli deltog lärarna som undervisar i Nursery class i en 3-dagars-utbildning anordnad av the Municipal Education officer.
* Under juli vaccinerades eleverna i P4 och P5 mot livmoderhalscancer, denna kampanj var nationell och var kostnadsfri för skolan.
* Skolan har deltagit i kommunmästerskap i fotboll och net ball. Ssenyange ställde up med ett flicklag och ett pojklag. Båda lagen tog en andraplats.

I slutet av juli var det Nursery Day i Kitovu för alla förskolor i Masakaområdet.
Ssenyanges knattar deltog tillsammans med sina lärare.

SSENYANGERESAN 2019
Nu börjar årets gruppresa till Ssenyange att närma sig! Den 10 november bär det av och vi är 15 resenärer som både kommer att uppleva Ssenyange och Uganda i stort.
Det ser vi fram emot!

Bergsgorillorna i nationalparken i Bwindi kommer bland annat att besökas. 
Foto: David Högberg


Vi önskar er en fin höst! 
Hälsar Ssenyanges styrelse genom Matilda



Comments are closed.