Nyhetsbrev 3/2015

Hej i vårsolen!
Terminen är i full gång på Ssenyange men det har även varit lite påskfirande i dagarna, de fd Ssenyangeeleverna som pluggar på universitet har haft 4 dagars välbehövlig vila och i helgen kom 3 svenskar på besök till Ssenyange så det har varit händelserikt på skolan. En av dem som nu besöker Ssenyange är Lisa som var volontär på skolan i höstas, förhoppningsvis får vi en liten rapport från henne eller de andra resenärerna senare.Ssenyange

Så här i påsktider kan det vara värt att nämna lite om religion i Uganda och på Ssenyange eftersom vi ofta får frågor om detta på våra föreläsningar.
Mer än 8 av 10 ugandier är kristna och majoriteten är katoliker, ungefär 10 % av befolkningen är muslimer och man kan väl gissa att förhållandena är liknande bland eleverna på skolan.
Ssenyange är en ganska speciell skola i den meningen att det är en privat skola där alla, oavsett trosuppfattning, är välkomna.
Det finns t ex elever som är katoliker, protestanter, ateister, medlemmar ur olika väckelserörelser, muslimer och Jehovas vittnen. Rektorn speglar även detta i personalen som anställs så att alla riktningar finns representerade bland lärare och andra vuxna på skolan.

MENSKOPPSPROJEKT
Lisa, som nu är tillbaka ett par dagar på Ssenyange, drog i höstas igång ett projekt med menskoppar i en testgrupp bestående av tjejer på skolan samt några kvinnor ur personalen.
Den 8 mars arrangerades Barnvagnsmarschen och i Halmstad erbjöds folk att köpa en menskopp till halva priset för att skänka till Ssenyange. 27 st menskoppar blev det och dessa har nu Lisa tagit med ner till Ssenyange för en fortsättning och utökning av sitt menskoppsprojekt.

SsenyangeFÖREDRAG OCH FILMVISNINGAR
19 mars höll vi föredrag för Lärarförbundet i Halland på Strandpensionatet i Skummeslöv och den 27 mars visade vi film för Laholm-Höks Rotary i Laholm.
Efter föredraget för Rotary fick vi ta emot en fantastisk check från årets almanacksförsäljning.
Stort tack till alla er som köpt kalendern och de företag som köpt annonsplats i den!
Ett stort varmt tack till Björn och Jan som, för åttonde året i rad, jobbat hårt med framställandet!
Pengarna kommer bland annat att gå till frukt och grönsaker samt till att förstärka medicinförrådet på skolkliniken.

NYA SPONSORER SÖKES
En av tjejerna som går första året i Secondary school behöver en ny sponsor inför 2016. Den nuvarande sponsorn har betalat skolavgiften för 2015 men från och med 2016 kommer denna tjej att behöva en ny sponsor.
Är du, eller någon du känner, sugen på att stötta en “egen” elev, hör av er till matilda@ssenyange.org så får ni mer information, bild osv.

BESÖK FRÅN SSENYANGE!
Förra veckan blev det klart att rektor Mr Mutesasira samt elevernas kontaktperson Gertrude fått visum till Sverige och kommer att besöka oss i början av juni!Ssenyange
Självklart kommer alla som önskar träffa dem få tillfälle till detta då vi kommer att anordna minst en föreläsning/filmvisning under deras vecka här. Antagligen kommer träffen att vara i Laholm/Halmstadtrakten och så fort vi bestämt dag och plats återkommer vi på Ssenyanges Facebook samt här i nyhetsbrevet. Det kommer även att läggas upp under Kalender.
Det blir ett gyllene tillfälle för alla Ssenyangevänner att ställa frågor och höra mer om skolan.
Eftersom Gertrude är kontaktperson mellan svenska sponsorer och eleverna i vidareutbildning finns alla möjligheter att höra efter hur det går just för “din” elev.
OBS! Självklart tas inga pengar från Ssenyangeprojektet till deras resa. Flygbiljetter, visum och alla andra omkostnader kring deras vistelse bekostas privat av oss (Matilda och Linus).

Ha en fortsatt härlig påsk!

Matilda o Linus

PS Vi håller på att omstrukturera lite då det gäller den ekonomiska redovisningen så inga nya kvitton för 2015 är ännu upplagda på hemsidan. De har dock kommit i original från Uganda så bromsklossen är här.

PS2 Vi är i full gång med planeringen av 2016 års resa till Ssenyange och Uganda. Vi kommer att skriva om upplägg, priser och tider i nästa nyhetsbrev men vi kommer innan dess att skriva om det på Ssenyanges Facebook. Är du intresserad av resan redan nu och vill att vi kontaktar dig så fort detaljerna är spikade är det bara att du mejlar matilda@ssenyange.org så lägger vi in dig i intresselistan.

 

 

Comments are closed.