Nyhetsbrev 3/2016

Hej!
Nu har både vi och Åva Gymnasium i Täby hunnit med våra resor till Uganda och Ssenyange för i år.
Några har sina resor framför sig. I sommar och höst kommer det att vara svenskar på plats ganska frekvent i form av volontärer vilket vi är glada över!
Terminen som drog igång något senare än vanligt på grund av presidentvalet i Uganda rullar nu på, 9 maj går Ssenyanges tre elever som nu läser på universitet på vårlov under 11 dagar men i övrigt är det pluggande som gäller.

ÅRETS SSENYANGERESA
I vanlig ordning reste vi (Linus och Matilda) till Ssenyange en vecka före gruppresenärerna och totalt spenderade vi 3 veckor i Uganda.
I år valde vi att komma oannonserat, mest för att se hur det ser ut på skolan “i vanliga fall” utan att saker ställts i ordning inför vårt besök. Glädjande nog var det ordning och reda och klasserna rullade på.Ssenyange
Sovsalarna är i så otroligt mycket bättre skick än tidigare år, tack alla som hjälp till med galonöverdrag, lakan samt de fleecefiltar vi delade ut under årets besök.
Vi har inte sett en enda sliten madrass hänga på tork i solen vilket, alla som besökt Ssenyange vet, varit en vanlig syn tidigare.

I år var vi runt på nästan alla de Secondary schools och lärlingsutbildningar där fd Ssenyangeelever går, det är ett antal nu och några av dem har vi inte besökt tidigare.
När vi träffade eleverna på sina respektive skolor passade vi på att lämna över de fickpengar (ca 150:-) som de får en gång per år. Det verkar bli miniräknare, skolmaterial och bindor de flesta eleverna satsar sin peng på.

Ssenyange

Under årets besök bestämde vi oss för att sparka igång biblioteksverksamhet på skolan.
Planen är att skolans sekreterare ska agera bibliotikarie och öppna upp bibblan två kvällar i veckan till att börja med. Eleverna får låna med sig böcker à la svensk modell med lånekort och Ssenyangeta med till sovsalarna.
Många av er hörsammade vår önskan om att köpa in nya böcker till biblioteket, de böcker som fanns där sedan tidigare var främst religiösa gratisböcker skolan fått från olika samfund samt alltför avancerade engelska böcker vi svenskar haft med i olika omgångar.
Det vi köpte nu var en blandning av läroböcker och skönlitteratur.
Vi köpte in drygt 300 böcker vilket är helt fantastiskt!
Vill ni vara med och bygga ut biblioteket med fler titlar kan du swisha pengar på nr 123 312 39 99 eller sätta in via bankgiro 5581-6144. Skriv “Böcker” som meddelande. De enklaste böckerna kostar 12 kr och de mer avancerade 50 kr.

I övrigt var det mycket administrations- och dokumentationsjobb vi spenderade tiden med men det hanns såklart med en liten läskfest och de årliga finalerna i fotboll och netball!

En extra rolig grej under årets resa var att träffa en av de första elever någonsin som fick en sponsor för att läsa vidare efter Ssenyange.Ssenyange
Hon heter Annet och fick efter sjuan en svensk sponsor och läste 4 år i Secondary school. Planen var att läsa vidare på Teachers Training College for Nursery Children men hon blev gravid. Våren 2011 fick hon sitt första barn och 2012 sitt andra.
Eftersom barnomsorgen inte fungerar som i Sverige trodde vi ärligt talat inte att vi skulle få se Annet i skolbänken igen men hon har lyckats fixa barnpassning dagtid så att hon kan fortsätta att plugga nu och hon är oerhört motiverad!
Annet kommer att läsa en Certificate in Business Administration som är på ett år och vi önskar henne stort lycka till!

AKTIVITETER KRING SSENYANGESsenyange
Även i år skapar niorna på Veingeskolan fantastiska täcken som de lottar ut till förmån för Ssenyange!
I år blev det 6 olika täcken, lotterna kostar 10 kr styck och intäkterna går oavkortat till Ssenyange.
Det är samma sak som förra året, vill man köpa en lott man sms:ar man Karin som är syslöjdlärare på nummer 0709147777 och swishar sedan pengar till samma nummer.
Alla täcken är unika, vill ni se bilder på de olika, gå in på Ssenyanges Facebooksida. Nämner ni inget särskilt i sms:et till Karin tas lotter från olika täcken.

Den 6 april hade vi filmvisning i Veinge församlingshem och den 12 april pratades det Ssenyange i Fair Trade shopen i Laholm. Förhoppningen är att filmen från årets resa är klar i juni.

Den 26 april hade Ssenyange Education Project här i Sverige årsmöte med efterföljande styrelsemöte. Vi är oerhört tacksamma över att ha detta fina gäng att bolla frågor med.
En sak att nämna från mötet är att vi kommer att jobba vidare med och utveckla volontärverksamheten, förhoppningen är att vi kontinuerligt ska ha volontärer på plats på Ssenyange.

BREV
Sedan vi kom hem har vi skickat ut drygt 300 brev till er som stöttar enskilda elever, brev som eleverna har skrivit till er. Det återstår ett fåtal brev som vi försöker få iväg i dagarna.
Vill ni sända ett svar gör ni det till adress:

Ssenyange Education Centre
P.O. Box 1670
Masaka
UGANDA

Skriv elevens namn och ID-nummer utanpå kuvertet.

I vissa fall har eleverna skrivit adressen till sin Secondary school i brevet men vi rekommenderar att ni använder Ssenyange-adressen. Sponsorer som sänt till Secondary school-adresserna har vittnat om att breven inte nått eleverna.

PS Vi har ett brev från en tjej som heter Nalwanga Hamidah men vet inte vem det är till!
Det är ingen elev som har en sponsor via oss som heter så, är det någon som vet vem denna tjej är? Isåfall är kanske brevet till dig? Hon verkar gå på Archbishop Kiwanuka Senior Secondary school.

En fin Valborg önskar vi er!

Matilda o Linus

PS Från i år är det Linus som har hand om den ekonomiska redovisningen för Ssenyange, undrar ni något kring ekonomin, mejla linus@ssenyange.org
Kvitton hittar du här.

Comments are closed.