Nyhetsbrev 4/2014

Ssenyange Nu i påsk reser de 8 studenter från Åva Gymnasium, som varit volontärer på Ssenyange, hem till Sverige igen efter 3 veckors vistelse i Uganda.
De har bland annat köpt in ett antal efterlängtade nya madrasser till sovsalarna samt guidats runt av George William, tidigare Ssenyangeelev som nu är sjuksköterska. Förutom att visa skolans lilla klinik har han tagit med Åvaeleverna till Kitovu Hospital, ett sjukhus som ligger ganska nära Ssenyange.
Vill ni läsa lite om vad volontärerna haft för sig på skolan och hur de upplevt Ssenyange kan ni läsa deras blogg.
Bild från Åvas blogg

En fd Ssenyangeelev som läst samma sjuksköterskeutbildning, Rakai Community School of Nursing, som George William är Flavia.
I början av mars klarade hon sitt examenstest och nu är även hon legitimerad sjuksköterska!
75986_739156969436815_974429567_nTummen upp, inte bara för Flavia, utan även för hennes svenska sponsorer som stöttat henne genom 4 år i Secondary school och därefter 2,5 år på sjuksköterskeutbildningen!

Bild: Rektor Mutesasira med sjuksköterskeelverna Flavia och Sarah, båda fd Ssenyangeelever

Vårens Ssenyangefilmvisningar som är öppna för allmänheten är nu avklarade.
9 mars visade vi film i Våxtorps hembygdsstuga, 21 mars i Ålstorps hemvärnsstuga, 26 mars i Hasslövs församlingshem, 2 april i Veinge församlingshem och 3 april i Snöstorps församlingsgård.

Vid filmvisningen i Hasslöv passade vi på att tacka för de kollekter som Hasslöv-Våxtorps församling, precis som flera andra församlingar, har åt Ssenyange med jämna mellanrum.
Som ni vet skickar vi inte ut tackkort för gåvor vi får, varken stora eller små och det är så klart inte för att vi inte är tacksamma utan det har att göra med att vi inte vill ha någon administration som kostar i detta projekt. Det är viktigare att 100% av insamlade medel kommer hela vägen fram istället.
Det skulle ju liksom bli otroligt många tackkort på ett år. Ni är ju så väldigt många som stöttar Ssenyange!
Men kyrkoherde Björn sa något väldigt bra under kvällen då vi pratade om just detta. Han sa att man kan ju gå in på Ssenyanges webbsida och läsa, där kan man se tacket!
Vi hoppas att ni är fler som känner så, att tacket är att se allt fantastiskt som händer med hjälp av era pengar och att se allt fint som händer med eleverna.

Ssenyange

6 mars anordnade Laholmsbukten Rotary en filmkväll på Trulsgården där de överräckte pengarna för försäljningen av årets Ssenyangekalender.
Otroliga 150 000 kronor blev det!
Stort tack till alla som köpt kalendern och alla företag som köpt annonsplatser i den och inte minst ett stort tack till Björn och Jan som producerat den!

Precis som tidigare år kommer pengarna att användas till utökad kost (frukt och grönsaker), till tjejernas lärlingsverksamhet samt till nya madrasser i sovsalarna.

Senaste nytt på Ssenyange är att tredje och sista våningen på flervåningshuset nu är på plats!

SsenyangePengarna vi fick från Sven Hööks stiftelse har räckt till att mura upp väggar samt lägga tak.
Vi valde att avgränsa bygget i lämpliga steg så att vi kan vänta in pengar innan nästa steg påbörjas. Därför står nu bygget stilla i väntan på att vi ska få råd att fortsätta men taket är tätt och våningen väderskyddad.
Den nya våningen kommer att användas som volontär- och lärarbostäder samt förråd. Klicka på bilden ovan för att se fler bilder.
Våningen i bottenplan är sovsalar åt pojkarna och mellanvåningen inhyser sysal samt datorsal. Dessa rum är redan klara och används för fullt.

Några av er som stöttar elever har hört av er om att ni haft svårt att få kontakt med elevernas kontaktperson Gerald.
Under januari och februari hade han fullt upp med att ta hand om alla elever som skulle flytta till sina respektive skolor efter lovet. Han har ansvar för allt administrativt kring skolstarten samt även praktiska saker som att skjutsa alla elever till skolorna, köpa madrasser och kläder som eleverna behöver osv. Så under denna tid fokuserade han helt på eleverna.
Det har också varit ovanligt många som mejlat honom under denna period, särskilt med tanke på alla de nya Secondary schoolelever som fått nya sponsorer inför 2014.
För att avlasta Gerald nu, mejla matilda@ssenyange.org om det är något brådskade ni behöver få information om eller skicka ett brev till:

Ssenyange Education Centre
Mr Mutesasira
P.O.Box 1670
Masaka
UGANDA

Skriv elevens namn och ID-nummer utanpå kuvertet.

Vi söker förresten en ny sponsor åt en kille som går i P3 på Ssenyange, han är 9 år gammal. Om du är sugen på att stötta honom (170:- i månaden) , mejla matilda@ssenyange.org

En riktigt varm och fin påsk önskar vi er!
Matilda o Linus

 

PS Vill du veta hur projektet med Ssenyange startade och vad som hänt fram tills nu? Läs då rektorns tal då vi firade 10 års samarbete mellan skolan och Sverige 2013. Du finner även ett tal här som hölls av skolans Head Girl, Nakandi Christine, 13 år, vid samma tillfälle.
Där får vi alla vårt tackkort för 2013!

Comments are closed.