Nyhetsbrev 4/2016

Just nu är det svensktätt på Ssenyange!
Sedan ca en vecka tillbaka finns Mirja på plats som är volontär på skolan under en månad och denna vecka är även Lina och Lovisa på skolan.
Det har anordnats disco och nagelmålning och Mirja som är på plats lite längre har fått ett antal Ssenyange uppdrag att ta sig an.
Bland annat undersöker hon nu möjligheten att få synundersökt skolans elever. Laholm-Hök Rotary drar i ett projekt för att bekosta synundersökning, glasögon och ev operation av skelögdhet för Ssenyanges elever. Mer om detta då allt klarnat.

Mirja bloggar om sin tid på Ssenyange och ni kan följa henne här.

PÅ SKOLAN
Eleverna på universitetet har haft ett kortare skollov men annars rullar verksamheten på utan några stora händelser.
Skolsköterskan är sjukskriven och elever som behöver vård nyttjar bland annat en liten klinik i Nyendo, ett samhälle som ligger nära Masaka.

AKTIVITETER I SVERIGE
SsenyangeDen 10 juni var vi hos Laholm Hök Rotary där Björn och Jan överlämnade en fantastisk check!
Pengarna kommer uteslutande från klubbens försäljning av sin Ssenyangekalender.
Tack till alla som köpt årets upplaga och till de företag som köpt annonsplatser!
Årets Ssenyangefilm hade premiär då vi var hos Rotary så nu går det fint att boka filmvisningar inför hösten, vi är redo!

Nu har Veingeskolans nior lottat ut alla täcken och lite tröstpriser. Totalt har det gett ungefär 6000 kr, varav 1000 kr redan gått till biblioteket. Eleverna har valt att resterande pengar ska gå till den dagliga driften samt till Framtidskontot.
Framtidskontot är ett konto där pengarna inte rörs utan är till för om något oförutsett skulle hända på Ssenyange, en trygg buffert helt enkelt.
Stort tack till berörda elever i Veinge samt till den engagerade syslöjdsläraren Karin!

UGANDAS SKOLSYSTEM
En del har undrat hur skolsystemet ser ut i Uganda. Det är inte helt okomplicerat men i stort ser det ut så här.

Man går 7 år i Primary school (P1 till P7). Innan dess kan man ha gått i Top class och Baby class (förskola/dagis). Alla dessa varianter finns på Ssenyange och skolgången här bekostas av pengarna som skänks till den dagliga driften samt från de som stöttar enskilda elever på Ssenyange.

Har man fått ett godkänt resultat från det nationella examensprovet efter klass P7 kan man läsa vidare i Secondary school eller Vocational school (lärlingsutbildning). För att läsa vidare efter Ssenyange krävs det att man fått en sponsor som bekostar skolavgiften 4 200:- per år (2016).
Här läser man vanligtvis 4 år och är tanken att man ska läsa vidare på universitet krävs ytterligare 2 år i Secondary school dvs 6 år.
Efter 4 år i Secondary school påbörjar de flesta elever sin yrkesutbildning, dessa varierar men många är 2-3 år långa.
Efter dessa år i skolan har eleven fått en yrkesutbildning och kan söka jobb och det är ungefär här vi släpper ansvaret för eleven. En del elever vill läsa specialistutbildningar men oftast bestämmer vi att de får bekosta dessa själva under tiden de jobbar. Många av dessa vidareutbildningar går att läsa på helger så det gör det möjligt att kombinera med ett jobb.

Ssenyange

 

Den 12 september har den svenska styrelsen nästa fysiska möte, har ni något ni vill att vi avhandlar då, mejla matilda@ssenyange.org

Ha en skön sommar och håll koll på oss på Facebook för information under sommaren!

Matilda

Comments are closed.