Nyhetsbrev 5/2016

Hej!
Denna och förra veckan är det full aktivitet på Ssenyange och runt om på alla Secondary schools eftersom eleverna skriver sina nationella examensprov. Tyvärr kommer alla sjuor från Ssenyange inte att kunna läsa vidare även om de gör bra ifrån sig på proven eftersom vi saknar ganska många sponsorer. Känner ni någon som kan tänka sig att stötta en elev 2017, be dem mejla matilda@ssenyange.org.

NYANSTÄLLNINGAR
SsenyangeMary arbetar sedan några månader som Head mistress på Ssenyange, hon har en tjänst på skolan som kan jämställas med en studierektorstjänst. Hon håller även i engelskalektioner för P.6 och P.7.
Mary är utbildad lärare och har lärardiplom samt en bachelor i Primary Education. Hon har arbetat som lärare i 13 år och kommer närmast från Wakeso, en stad mellan Kampala och Masaka där hon också arbetat som Head teacher. Via släktingar i Masaka district fick Mary höra talas om Ssenyange och med ett brinnande hjärta för lärande och en värme och kärlek för behövande barn bestämde hon sig för att söka tjänsten.
Hon delar samma vision som skolan om att föräldralösa barn behöver extra omsorg och en tillvaro utan aga för att kunna hitta tillbaka i livet och se framåt.

Marys mål är att barnens ska se Ssenyange som sitt hem och inte enbart som en skola.

Dessutom har en ny lärare anställts, Grace. Hon har ett Certificate och har 5 års arbetslivserfarenhet som lärare.

SKOLUNIFORMER
En hel del av skoluniformerna på Ssenyange är slitna och en del elever saknar skoluniform helt. Så vi tänkte göra en liten drive och se om vi kan få

Ssenyangeihop pengar till att ekipera iallafall de som saknar uniformer helt.
Är du sugen på att shoppa någon del, använd Swish: 123 312 39 99 eller Bankgiro 5581-6144.

Skjorta: 16:-
Shorts: 22:-
Kjol: 15:-
Strumpor: 7:-
Skor (små): 65:-
Skor (större): 100:-

För att ekipera en hel elev blir kostnaden mellan 100:- och 150:- beroende på skostorlek och om de använder kjol eller shorts.

SsenyangeSYNPROJEKT
Just nu pågår ett synprojekt på Ssenyange.
Alla på skolan ska testa synen under 2016 och undersökningarna görs av en optiker som kommer till skolan under vissa lördagar.
Drivande för detta projekt är Björn och Jan från Laholm-Hök Rotaryklubb som ordnat fram pengar till att avlöna optikern samt till att påbörja inköp av glasögon.

På plats på Ssenyange har vi haft fantastisk hjälp av volontär Mirja som var på skolan i somras. Hon har gjort ett otroligt jobb med att ordna det praktiska kring synundersökningarna samt att dokumentera allt så att fortsättningen ska ha så goda förutsättningar som möjligt.

VIDAREUTBILDNING
Den här tjejen känner nog många som besökt Ssenyange genom åren igen, Jane.Ssenyange
Hon är den första elev som fick en sponsor redan i Primary school. Genom sin sponsor fick hon möjlighet att läsa i Secondary school efter sjuan på Ssenyange.
Hon tog examen i höstas och har just påbörjat en treårig utbildning på University of Kisubi där hon läser till counsellor.
Allt detta tack vare sin trogna sponsor som följt Jane genom alla dessa år!

Ett annat universitet där fd Ssenyangeelever går är Makerere University i Kampala. Förra veckan stängde Ugandas president skolan och alla elever fick lämna campus. Bakgrunden är att universitetet lärare tidigare gått ut i strejk eftersom de inte fått sina löner på 9 månader. Just nu vet inget när undervisningen tas upp igen men vi har tät kontakt med våra två Ssenyangeelever som går där.

FILMVISNINGAR
28 september visade vi senaste Ssenyangefilmen i Veinge församlingshem.
2 oktober föreläste Matilda för några golfdamer från Tylösand på Möllegård.
3 oktober visade vi film i Ugglarps gamla skola.
5 oktober gästade vi Inner Wheel på Hotel Tylösand.
25 oktober visade vi film i Våxtorps församlingshem och den 30 oktober i Godtemplargården i Våxtorp.

SsenyangeSSENYANGEALMANACKA
Nu är 2017 års Ssenyangekalender här!
Ännu ett år, det tionde i rad, har Björn och Jan från Laholm Hök Rotaryklubb slitit hårt med almanackan där 100 % av intäkterna går till Ssenyange.
Vill du ha en almanacka skickad till dig fixar Björn detta! Perfekt julkapp!

Sätt in pengar för almanacka och porto på Laholm Hök Rotarys bankgiro 365-4308 eller Swish 123 512 81 11, märk insättningen med “Ssenyange” och ert namn.

En almanacka kostar 100:- , vilket ger en elev utbildning på Ssenyange under en månad!

Porto 2 st: 28:-
Porto 4 st: 42:-
Porto 10 st: 155:-
Porto 40 st: 185:-

ssenyange_mall_godjul_agg-450-kr

 

JULGÅVA
Vi har satt ihop tre gåvobrev inför jul med specifika ändamål.

1) Ägg för 300 elever: 450:-

2) Skrivbok, penna och sudd för 8 elever: 120:-

3) Skoluniform inkl skor: 145:-

Självklart har vi även ett allmänt julgåvobrev där man själv bestämmer summan.

Önskar du beställa ett gåvobrev sänder du ett mejl till matilda@ssenyange.org med följande uppgifter:

ssenyange_mall_godjul_skrivbocker-penna-o-sudd-8-elever-120-krTyp av gåvobrev

Mottagare

Avsändare
Eventuell hälsning

Ev datum

Vi mejlar sedan en pdf-fil till din mejladress, vill du att gåvobrevet ska gå direkt till mottagaren anger du dennes mejladress.

Sätt in aktuellt belopp på bankgiro 5581-6144 och ange avsändare, mottagare och typ av gåvobrev eller via Swish 123 312 39 99

ssenyange_mall_godjul_skoluniform-med-skor-145-krOBS! Vi sänder inte automatiskt gåvobrev utifrån insättningen utan beställning av detta måste göras via mejl, se ovan.

För företag kan vi göra speciella gåvobrev om så önskas.
NORTHMANS
Förutom att stötta Ssenyange genom att köpa almanackor och gåvobrev kan du nu köpa heminredning och samtidigt skänka en liten slant till Ssenyange genom företaget Northmans som flätar samman försäljning av heminredning och livsstilsprodukter med socialt ansvarstagande.

Northmans skänker en del av försäljningen till en samarbetspartner, som kunden väljer, med fokus på hållbara, långsiktiga utvecklings- och välgörenhetsprojekt i fattiga länder.
Ssenyange är ett av dessa projekt.

Northmans grundare är Mirja som spenderade 6 veckor som volontär på Ssenyange i somras och bland annat hjälpte oss igång med glasögonprojektet.

PS De har lanseringsrabatt på 20% november ut

SSENYANGE EDUCATION PROJECTS STYRELSE
Den 12 september hade styrelsen sitt senaste möte och den 5 december är det dags för nästa. Om ni har några frågor ni vill att vi tar upp, mejla matilda@ssenyange.org

 

Ha en fortsatt fin höst!
Matilda

 

PS Ni sponsorer som mejlat Gertrude den senaste tiden, svarstiderna är längre än bestämt just nu eftersom Gertrudes mamma är sjuk. Mejla matilda@ssenyange.org om ni behöver få svar på någon fråga så ska vi försöka lösa det.

Comments are closed.