Nyhetsbrev 7/2015

Hej!
Nu är det långlov på Ssenyange och endast de elever som inte har några släktingar alls att åka hem till bor kvar på skolan.
Detta lov blir extra långt eftersom Ugandas regering bestämt att alla skolor ska hållas stängda till efter valet som hålls den 18 februari 2016.
Vi vet att en del sänt brev till eleverna de stöttar och en del har sänt pengar via oss att köpa julklapp för. Vi vill att ni vet att det kan dröja till februari innan eleven får detta (gäller de elever som rest till släktingar i byarna under lovet) i fall brevet nådde Uganda efter det att lovet började.

2 och 3 november hölls de nationella proven för de 78 eleverna i sjuan. Ett godkänt resultat på detta examensprov är en förutsättning för att man ska kunna läsa vidare i Secondary school.
Det krävs inte bara ett godkänt examensprov utan även en sponsor för att kunna läsa vidare och i dagsläget saknar 39 av eleverna någon som bekostar deras skolgång. Vi håller tummarna att några ytterligare får sponsorer och kan börja secondary school 2016!

Nedan ser ni sjuorna som just skrivit klart sina examensprov! Ssenyange

 

AKTIVITETER Ssenyange
I november hade Ssenyange besök av Nicole som var volontär på Ssenyange 2010, och som även besökte skolan 2011.
Med sig denna gång hade hon sin syster Nadine.De hann med både lek och allvar så som såpbubbelblåsning och lektioner i mänskliga rättigheter! Nadine har tagit fantastiska bilder på skolan som vi kommer att njuta av i nyhetsbreven framöver.

3 november höll Matilda föredrag för Pensionärsuniversitetet i Halmstad. I lördags, 5 december, visade vi Ssenyangefilm för sista gången detta år, på Solgården i Våxtorp. Har ni missat årets filmvisningar kan ni se senaste Ssenyangefilmen samt ett par andra filmer från skolan här.

MIRCROLÅN
Det här är Katushabe Annet, den första fd Ssenyangeelev som beviljats ett microlån via Ssenyange Education Project!
Efter sju år som elev på Ssenyange fick hon 2008 chans att läsa vidare genom sin sponsor Inner Wheel i Höganäs. Först läste hon på Notre Dame SsenyangeHigh school och sedan på Mbuye Farm school.

Efter examen 2014 fick hon genast arbete som Farm manager på en stor gård.
Hennes dröm är dock att driva en egen gård.
För att få ihop kapital till att starta sin gård satsar hon nu på att vara återförsäljare för Mobile Money (MTN), ungefär som vårt Swish, men lite mer utbyggt. Man kan sända pengar, betala räkningar osv via mobilen.
Mobile Money har funnits ganska länge i Uganda och används flitigt.
Annet har tagit ett microlån via Ssenyange Education Project på ca 4 500 kr som används till uppstart av företaget samt till hyra av lokal. Hon kommer att amortera (räntefritt) enligt en avbetalningsplan vi satt upp och lånet ska vara slutbetalt 31 december 2016.
Annets plan är att genom att vara agent åt Mobile Money jobba ihop ett startkapital för att starta sin gård.
Vi håller tummarna för Annet och önskar henne lycka till med sin satsning!
Vill ni läsa mer om Mobile Money (MTN) kan i göra det här:
http://www.mtn.co.ug/Mobile%20Money/Pages/default.aspx

PS Pengarna till microlån tas inte från insamlade medel utan är avsatta från Ssenyangekalendeförsäljningen av Laholm-Hök Rotaryklubb.

JULKLAPPSTIPS
Ssenyange_mall_godjul FiltarNi kan i vanlig ordning beställa julgåvobrev, läs mer om hur här.Ssenyange_mall_godjul
Gåvobreven levereras som pdf.

I år slår vi ett slag för att ge bort fleecefiltar! Sovsalarna har verkligen fått ett lyft med nya galonöverdragna madrasser och fina lakan. Nu återstår att byta ut de gamla tunga filtarna som i princip är omöjliga att tvätta för hand och som tar evigheter att få torra.
De stora filtar vi tänkt köpa, som två barn gott får plats under, kostar 50:-, du anger hur många filtar du vill ge bort då du mejlar din beställning.

Laholms Sparbank initierade en företagsstöttning av filtar och köpte en filt per anställd och styrelsemedlem. Ytterligare företag hakade på och gjorde detsamma, däribland Halmstad Inramning, Red 1 and Red2 AB och Kungsbygget. Vill även ditt företag stötta med en filt per anställd, mejla matilda@ssenyange.org. Vi kan fakturera kostnaden.

Ytterligare julklappstips är såklart Laholm-Hök Rotarys Ssenyangekalender samt vykorten med lottnummer som vi skrivit om i tidigare nyhetsbrev.

FÖRBÄTTRINGAR
Inför 2016 tänker vi oss lite förbättringar i återkopplingen till er. En del av er har väldigt tät kontakt med era elever, både via brev och i vissa fall mejl och Facebook. En del elever är flitiga på att skriva och andra inte, en del sponsorer är flitiga på att skriva och andra inte. Det är omöjligt att matcha ihop. Men vi vill att alla som stöttar ska få en återkoppling oavsett och vi tänker oss att alla ska få iallafall minst ett brev om året samt att ni får elevens betyg efter avslutat läsår. Vi har förstått att svarstiden från Gertrude som är nuvarande kontaktperson ibland varit oacceptabelt lång. Vi ska diskutera igenom detta och hitta en lösning inför 2016.

Vi spånar just nu på lite andra förändringar också och återkommer då vi kommit fram till nya rutiner.
Återkopplingen ovan gäller elever i vidareutbildning, för de yngre eleverna som stöttas i Primary school är det svårare då de inte har så lätt att uttrycka sig i skrift ännu men kanske en lösning är att de istället sänder teckningar en gång per år till er sponsorer?
En riktigt fin adventstid och jul önskar vi er!
Matilda o Linus
PS Under julhelgen påbörjar vi faktureringen av 2016 års skolavgifter, ni som stöttar elever och som bytt mejladress sedan förra faktureringen, snälla, meddela oss den nya adressen så att fakturan kommer rätt.
Ssenyange

Comments are closed.