Nyhetsbrev 8/2014

Hej!
Nu har vi varit hemma ett par veckor efter årets besök på Ssenyange , i vanlig ordning är det mycket praktiskt som ska fixas med nu i efterhand och vi har många roliga stunder att se tillbaka på!
Vi skrev ju resdagbok under resan så vill ni läsa lite mer detaljerat vad vi hittade på kan ni läsa där. Men några saker är värda att notera.

Ssenyange Lisa, barnsjuksköterskan från Halmstad som var volontär på Ssenyange var väldigt aktiv under sin tid på skolan och hann göra otroligt mycket! Vi är glada åt att hon vill fortsätta att engagera sig i Ssenyange och hon kommer nu att fungera som skolans hälso- och sjukvårdskoordinator och kommer att samarbeta med sjuksköterskan George William samt skolsköterskan vilket känns väldigt bra!
Under tiden då vi var på skolan kom organisationen Uganda Care och erbjöd skolans anställda samt elever gratis HIV-testning och Lisa och George William organiserade så att det blev möjligt.
De som testats positivt kommer att få rådgivning samt erbjudas bromsmediciner kostnadsfritt vilket ju är helt fantastiskt!

När det gäller byggnation så är nu tredje och sista våningen klar ovanför pojkarnas sovsal. Här finns nu jättefina rum för skolans volontärer och Lisa var den första att spendera sin volontärperiod här. Är du sugen på att volontära på Ssenyange? Läs mer här!

SsenyangeI vanlig ordning anordnades den årliga sportdagen på skolan med finaler i netball och fotboll. Helt i linje med tidigare års finaler var det ohejdad glädje i vinnarlaget inklusive hos de lagledande lärarna och gråtkaos i förlorarlaget i fotboll.
Skolans elever är alltid uppdelade i fyra lag under läsåret och då gäller det inte bara sport utan lagindelningen används även när det ska städas, tvättas, huggas ved osv. Varje lag har en elev som lagledare samt en eller ett par lärare som coach.
Lagen tävlar under året i en intern turnering på skolan och finalen hålls då vi är på plats (med medaljer!).
Lag Matilda slog Lag Agneta i tjejernas netballfinal och Lag Elin slog Lag Agneta i killarnas fotbollsfinal. Lag Linus som vann förra året hade inte ens tagit sig till final…

Även om det händer många härliga saker under varje resa till Ssenyange så finns det dagar som blir extra speciella som vi kommer att tänka tillbaka på och bli lite varma i hjärtat av.
SsenyangeI år fick vi oss en sådan dag då vi besökte Nsubuga Sam, en kille vi följt sen han var ganska liten då han började på Ssenyange. Efter sjuan fick han en sponsor från Halmstad som stöttade honom i Secondary school och i lärlingsutbildningen på St Kizito.
Sam läste till bilmekaniker och i examenspresent fick han en verktygslåda från sin sponsor. Verktygslådan är en förutsättning för att kunna söka jobb då alla mekaniker kommer med sina egna verktyg till firman.
Sam tog sin examen förra året och fick omgående anställning på en bilmek i Masaka. Vi besökte Sam på verkstaden och han var så otroligt stolt och glad när han berättade om sitt jobb och sin arbetsplats!
”Jag har ett underbart liv och jag känner mig underbar!” sa han flera gånger. Det låter ju helt ljuvligt eller hur?
Han sa också att ”Ni tar ju er också runt här i Uganda och ser folk som driver runt utan jobb och utan framtid. Men jag är inte en av dem! Jag har ett jobb och ett underbart liv!”
Vi har sagt det förr då vi berättat om gamla Ssenyangeelever vi träffat som fått jobb och ett stabilt liv, det är verkligen detta Ssenyange handlar om! Att göra eleverna till nyttiga medborgare med en ljus framtid.
Så till alla er som stöttar enskilda elever: Ni gör ett så otroligt viktigt jobb genom er stöttning! Det finns många som är tacksamma för er stora insats!

DSC_0462Den årliga festen hölls också, denna gång startade den med konfirmation där en av Ugandas biskopar höll i trådarna. Efter sång och dans och tal blev det till slut ugandisk buffé med matoke, jams, kyckling, kött, bönor och frukt och trots att kön kändes oändlig fick alla sin tallrik och sin efterlängtade läsk till slut.
Sen blev det knattedisco kvällen lång där lärare och Secondary schooleleverna anslöt.
”Skolpengen” som många av er bidragit till delades ut till Secondary schooleleverna under kvällen och lyckan var stor då kuverten öppnades! Det började direkt viskas om vad som ska köpas för slanten; nya skor, kläder, hygienartiklar, tid på Internetcafé, skolböcker, socker…
Stort tack för att ni satte in pengar till detta!

Skolavgifterna för 2015 är fastslagna och för Secondary school/lärlingsutbildningen blir det 350:- per månad för 2015. Vi har fått önskemål från några av er sponsorer att lägga på en summa på fakturan så att det finns lite pengar till hygienartiklar, mediciner eller kläder under året för eleven så det kommer att stå en egen post på 150:- på fakturan för detta (inte per månad alltså utan för hela året).
Att stötta en elev på Ssenyange (Primary school) kommer att kosta 190:- per månad nästa år.
Fakturorna för 2015 kommer att mejlas ut i slutet av året.

NY KONTAKTPERSON
Många av er som stöttar elever i vidareutbildning har haft kontakt med Gerald som fram till slutet av sommaren var Ssenyangekontaktperson mellan sponsorer och elever. Tyvärr har det visat sig att han spridit falska saker om skolan till en del av sponsorerna och han har även förfalskat läkarintyg för att få sponsorerna att betala pengar till hans privata konto för sjukvårdskostnader åt elever. Vad vi vet har ingen betalat in pengar och han har inte heller kommit över pengar från Ssenyange men det är väldigt olyckligt att han spridit falska saker om skolan.
En ny kontaktperson är nu utsedd och det är Zawedde Gertrude (på bild tillsammans med rektor Mutesasira) som redan har börjat. Vill ni fråga saker om er elev (gäller Secondary school och lärlingsutbildning) mejlar ni: zaweddegertrude1@gmail.com
Gäller frågorna Primary schoolelever mejlar ni som vanligt matilda@ssenyange.org
Glöm inte att i all kommunikation ange elevens namn och ID-nummer.
Om allt vill sig väl med visum och annat får ni chans att träffa Gertrude och rektorn i Sverige i sommar! Vi återkommer med mer info. (OBS! Flygbiljetter mm bekostas av Matilda och Linus privat, inga pengar tas från insamlade medel!)

JULKLAPPSTIPS!
Som vanligt kan ni beställa gåvobrev med personliga hälsningar och önskemål om vad klappen ska användas till nu inför jul.
Kanske vill ni ge bort en madrass (150:-) eller en fruktdag för skolans alla elever (175:-) eller kanske lakan till sovsalarna (25:-)? Gåvobrevet kommer som en pdf som du själv skriver ut, vi kan även mejla mottagaren direkt.

Ssenyange2015 års Ssenyangekalender är också ett hett julklappstips!
Laholm-Hök Rotaryklubb i Laholm har även i år producerat en bordsalmanacka där hela försäljningssumman, 60:- går till Ssenyange!
Precis som föregående år innehåller kalendern bilder från Ssenyange.
Vill du köpa en almanacka sätter du in 60:- på Laholm-Hök Rotaryklubbs bankgiro: 365-4308. Skicka sedan insättningskvittot + ett frankerat kuvert med mottagarens adress till:
Björn Brorsson Blåkullavägen 28 312 33 Laholm

Returporto 1 kalender: 14 kr
Returporto 5 kalendrar: 55 kr
Returporto 10 kalendrar: 69 kr

Även vi har kalendrar för försäljning, bland annat under de dagar vi har julbord på Trulsgården i Laholm och Matilda har med kalendrar till jobbet på WSP i Halmstad.
Självklart har vi med oss kalendrar då vi åker ut på filmvisningar också som t ex nu på söndag 23 november då vi visar film på Fullt Hus i Våxtorps Godtemplargård kl 15:30. Välkomna!

Den 28 november stänger skolan ner för årets långa lov  och öppnar upp igen den 2 februari. De flesta eleverna reser till släktingar under lovet men ca 30 st har inga släktingar alls i livet och bor därför på Ssenyange under lovet. Skolan passar på att utföra renoveringar och storstädningar av sovsalarna nu då det är lite tomt på folk och rektorsparet och personalen får lite välbehövlig vila.

Om vi inte hörs innan så ha en riktigt fin adventstid och julhelg!

Matilda o Linus

PS Jag ligger lite efter med redovisning av kvitton men så fort jag har tid kommer de att läggas upp! /Matilda

 

Comments are closed.