Bli volontär

Åk som volontär till Uganda och Ssenyange Education Centre!

Ssenyange Education Centre är en kombinerad skola/barnhem i en by utanför den lilla staden Masaka. Skolan har just nu ca 600 elever i åldern 4 – 13 år. Ungefär 90 % av eleverna är föräldralösa och för ca 400 av dem fungerar skolan även som ett hem. På Ssenyange behövs alltid en extra hand och som volontär är du otroligt uppskattad! Du kan hjälpa de yngre barnen i sina vardagssysslor, med tvätt, bad eller med att helt enkelt vara en kompis. Är du idrottsintresserad kommer du att finna många likasinnade på skolan som gärna hänger med ut på fotbollsplanen. 

Vad gör man som volontär på Ssenyange?

Det finns massor av saker du kan göra på skolan beroende på vad du har för intressen och färdigheter, det är bara din egen fantasi som sätter gränserna! Nedan ser du några exempel.

•    Vara en extra resurs i engelska, läsförståelse, matematik eller sömnad
•    Assistera skolans lärare med att rätta skriv- och räkneövningar
•    Finnas till hands för barnen på raster och fritid
•    Hjälpa gympaläraren
•    Spela spel, delta i pedagogiska lekar, sjunga, spela instrument eller teckna
•    Hjälpa de minsta med att tvätta och laga sina kläder
•    Skala frukt och grönt inför måltider, servera och hjälpa till att diska
•    Följa med skolans personal vid veckovisa matinköp och andra löpande sysslor
•    Måla byggnader
•    Fotografera på skolan och mejla bilder till Sverige
•    Följa med Gertrude, som är Secondary school-elevernas kontaktperson, till de olika externa skolorna.

Arbetstider

I projektet kan du delta i arbete alla veckans dagar men kanske inte mer än åtta timmar per dag med tider som du kommer överens med skolan om och som du också enkelt kan ändra.
Skolan har lov i maj och i början av september samt två månader kring jul. Även om skolan är stängd under dessa perioder finns det alltid elever kvar på skolan som behöver aktiveras. Under loven passar skolan även på att måla och rusta upp sovsalar och andra lokaler.

Transport, mat och boende

Du möts på flygplatsen i Entebbe och körs till Ssenyange som ligger ca 14 mil från huvudstaden Kampala. Hämtningen på flygplatsen ingår i resans pris. Eftersom en del volontärer väljer att resa vidare efter sin volontärtid på Ssenyange ingår ingen transfer från Ssenyange till flygplatsen efter volontärtidens slut. Detta kan dock ordnas till en kostnad av 550:- .

När du arbetar på Ssenyange bor du i skolans volontärrum. Du äter alla dina måltider på skolan.

Fritid

När det inte är arbetstid är det fritt fram att utforska omgivningen på egen hand. Du kan till exempel ta dig till Masaka där det finns pool, endast några kilometer från skolan. Uganda har flera nationalparker, bland annat Lake Mburo National Park relativt nära Masaka. Det är endast i denna park du kan se zebra och där du får lov att gå till fots i parken. Vill du passa på att se bergsgorillor tar du dig till nationalparken i Bwindi.

Om Uganda

I Uganda hittar du det mesta av det bästa som Afrika kan erbjuda. Landet är grönt och frodigt och har ett unikt djurliv och vacker varierad natur med kullar och terrassodlingar. Du kan vandra, besöka nationalparker eller kanske prova forsränning på Nilen.
Uganda har en mörk historia, som 1970-talets diktator Idi Amin, HIV/AIDS-problematiken och inbördeskriget som pågått i norra Uganda. Men numera är Uganda ett lugnt och säkert land att åka till med trevliga och tillmötesgående människor och en fantastisk natur.

Klimat

Uganda har ett behagligt varmt klimat året om. I regel är det omkring 25 grader dagtid och under 20 grader nattetid eftersom landet ligger på ca 1 100 meters höjd. Det är varmast i december – februari då temperaturen kan stiga till ca 30 grader.

Praktiskt

Flyg och visum

Flygbiljetten ingår inte i resans pris.

För att få visum till Uganda fyller du i en digital ansökan i god tid innan avresa. Visumet kostar 50 dollar (USD) för svenska medborgare, (2021). Observera att du reser som turist (eftersom arbetet är oavlönat) när du vistas i landet.

Försäkring och vaccination

Du ansvarar själv för att ditt försäkringsskydd täcker sjukdom, skada och stöld medan du jobbar som volontär. Se vad din hemförsäkring täcker och teckna eventuellt en extra reseförsäkring.
För alla frågor om vaccinationer ska du ta kontakt med en vaccinationsklinik i Sverige. Där vet man vilka vaccinationer som är nödvändiga i Uganda. Omständigheter kan snabbt förändras, men det är alltid du som avgör vilka vaccin du ska ta. I Uganda krävs vaccination mot Gula febern, du kan behöva visa upp ditt vaccinationsintyg med intyg att du vaccinerats mot Gula febern då du åker in i landet. Vaccin mot Hepatit A och B rekommenderas alltid vid utlandsresa.

Hur bokar jag min volontärresa?

Du bokar din volontärplats genom att mejla matilda@sseyange.org eller genom att ringa på 070-259 21 32.
I god tid före avresa får du förberedande information via mejl. I denna får du svar på stort som smått och gör att du kommer väl förberedd till Ssenyange.
Utdrag ur belastningsregistret från Polisen krävs.

Vad kostar det att åka som volontär?

2 veckor:  5 200 kr

3 veckor:  6 200 kr

4 veckor:  7 100 kr

6 veckor:  8 500 kr

8 veckor:  9 900 kr

Av resans pris doneras 500 kr per vecka till skolan dvs mellan 1 000 kr och 4 000 kr går oavkortat, som en gåva, till skolan beroende på vald vistelseperiod.
Resten av kostnaden täcker ert boende på skolan, mat varje dag samt hämtning på flygplatsen.

Ingår:
Volontärplats, boende, mat, hämtning på flygplatsen i Entebbe och transport till Ssenyange.

Ingår inte:
Flygresa, reseförsäkring, vaccinationer, visumavgift. Transport tillbaka till flygplatsen kan ordnas mot en extra avgift på 550 kr.

För mer information och bokning kontakta matilda@ssenyange.org